Dit jaar ben ik weer samen met mijn vriendinnen een blog cirkel gestart. Home Sweet Home heet deze. In dit jaar gaan we de stad, het land waar we wonen door onze ogen aan de buitenwereld laten zien. Eigenlijk kruipen we in de huid van een toerist. We kijken eens met andere ogen naar de omgeving die we gewend zijn. Je hoeft niet ver te reizen om mooie dingen te zien.

Deze maand neem ik je mee naar Haarzuilens waar het Kasteel De Haar staat. Een klein plaatsje met ongeveer 500 inwoners. Het ligt heel dichtbij Utrecht. In 1482 is het kasteel in brand gestoken. In de vijftiende eeuw is het verbouwd en tussen 1505 en 1554 herbouwd.In 1535 werd het kasteel opgenomen in de lijst van ridderhofsteden.

In de jaren tussen 1554 en 1892 is het kasteel behoorlijk vervallen. Er is in 1892 opnieuw gestart met de restauratie van het kasteel. Dr. P J Cuypers, bekend als architect van onder andere Amsterdam Centraal Station, het Rijksmuseum en ook Restaurant Anafora te Utrecht kreeg de opdracht.

Kasteel De Haar kun je bezoeken. De tuinen zijn heerlijk om in te wandelen. Daarnaast kan je Kasteel De Haar ook van binnen bezichtigen. Het is echt de moeite waard om dit te doen. De gids vertelt op een leuke manier de historie van het kasteel. Vanuit Kasteel De Haar kun je naar het iets verderop gelegen dorpje Haarzuilens wandelen.

This year I started a blogcircle again together with some friends. Home Sweet Home it is. Through 2015 we will take you to places you might have never seen, and might never see. We will act like a tourist in our home town. We are looking with different eyes to the place around us. You don’t have to travel far to see beauty. It’s everywhere.

This month I take you to Kasteel De Haar (Castle De Haar) in Haarzuilens. It a small town in which approximately 500 people live. Haarzuilens is near Utrecht. In 1482 the castle was on fire. In the fifteenth century it’s refurbished between 1505 and 1554.

Between 1554 and 1892 no one looked after the castle. In 1892 they started again to refurbish the castle. Dr. P J Cuypers, also known as the architect of Amsterdam Central Station, the Rijksmuseum and also Restaurant Anafora in Utrecht was the one who was contracted for this job.

You can visit the castle and its gardens. It’s a beautiful place. There is also a guided tour inside the castle. The guide will tell you interesting stories about the castle and its history. When you are finished you can walk towards the little town Haarzuilens, it’s a 10 minute walk from the castle.

Kasteel De Haar Haarzuilens
Kasteel De Haar HaarzuilensAls je dan zo door de tuinen wandelt zie je ineens Kasteel De Haar in al zijn glorie voor je.

If you wander through the gardens than suddenly you are eye to eye with Castle De Haar. Full in glory.Kasteel De Haar HaarzuilensKasteel De Haar HaarzuilensIn de tuin zijn verschillende beelden te zien.

In the garden you can find several statues.
Kasteel De Haar HaarzuilensIk hou van deze tuinen. Ze zijn zelfs mooi in de winter. Ik wil zeker een keer terugkomen als het gesneeuwd heeft. Om te kijken wat het het met de contouren heeft gedaan.

I love these designed gardens. It’s beautiful to see. Even when it’s winter. I do want to come back when it has been snowing. Just to see what it does with the contours.
Kasteel De Haar HaarzuilensIn de tuinen is ook een kleine kerk te vinden. You can find a little church inside the garden.Kasteel De Haar HaarzuilensKasteel De Haar HaarzuilensTwee van de ingangen van Kasteel De Haar.

Two of the gates towards the castle.
Kasteel De Haar HaarzuilensNatuurlijk kan ik het niet laten om een reflectiefoto te maken. Of course I couldn’t resist to take a reflection shot.
Kasteel De Haar Haarzuilens

De vijver in de tuinen. Je kan er helemaal om heen wandelen. A small pond in the garden. You can walk around it. There are benches on which you can sit down to relax and stand still to watch the beauty of this place.

Kasteel De Haar Haarzuilens

De verlaten tennisbaan. The desolated tennis court.
Kasteel De Haar Haarzuilens

Kasteel De Haar HaarzuilensAls je vanuit de hoofdingang van het kasteel linksaf slaat dan wandel je binnen een minuut of 10 naar het plaatsje Haarzuilens. Het heeft een paar restaurantjes waar je heerlijk een kop koffie/thee kan drinken. Maar je kan er ook lunchen/dineren.

If you turn left from the main entrance you can walk within 10 minutes to Haarzuilens. It has a few restaurants where you can drink your coffee/tea. But you can also have a lunch or diner.Kasteel De Haar HaarzuilensHaarzuilens is vooral bekend om de rood/witte deuren en luiken. Het geeft het plaatsje een onweerstaanbare charme. Haarzuilens is know of the red/white doors and shutters. Isn’t it cute to see?Kasteel De Haar Haarzuilens

Kasteel De Haar Haarzuilens

Toen ik vanuit Haarzuilens weer terug naar Kasteel De Haar wandelde had ik nog even tijd om het gebied rond het kasteel te fotograferen.

When I walked back from Haarzuilens to the castle I had time to take some photos of the area around the castle.Kasteel De Haar HaarzuilensKasteel De Haar Haarzuilens

Het werd tijd om richting huis te gaan. De zon begon steeds lager te staan.
It was time to go home. The sun was setting. It was beautiful to see it through the trees.
Kasteel De Haar Haarzuilens

Wil je Barcelona zien door de ogen van Ana? Hier vindt je haar blog. Ana woont en werkt in Barcelona, een van Europa’s mooiste steden.

Do you want to see Barcelona through the eyes of Ana? You can find her blog here. Ana lives and works in Barcelona, one of Europe’s most beautiful cities.