Utrecht – Home Sweet Home February

Het altijd verrassend om met andere ogen naar je omgeving te kijken. Dan zie je de dingen zoals je ze voor het eerst ziet. Op 28 februari heb ik meegedaan aan een fotowandeling georganiseerd door de Amsterdam Photo Club. Wat is het heerlijk om met een groep de stad in te trekken en de mooie dingen te fotograferen. En ik weet nu ook waar een dakterras is om de Dom te fotograferen in al zijn glorie.

De Dom is gebouwd in 1254 als een kathedraal voor het Rooms Katholieke Bisdom Utrecht en is gewijd aan Sint Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. Op woensdag 1 augustus 1674 raasde een verwoestende storm over Nederland en België. Deze tornado verwoeste het hele middenschip van de kerk dat als een kaartenhuis in elkaar zakte.

It’s always surprising to look with different eyes to your surrounding. Then you see things as you see them for the 1st time in your life. On 28 February I walked a photo walk organized by the Amsterdam Photo Club. I really enjoyed to walk with several people through the beautiful city of Utrecht, with just one goal: get beautiful photos. And I learned about a terrace where I can photograph the Dom in all its glory.

The Dom was built in 1254 as a cathedral for the Roman Catholics in Utrecht. It’s dedicated to Saint Martin. Since 1580 the church is Protestant. On Wednesday 1 August 1674 a tornado reached Belgium and the Netherlands. This tornado wrecked the whole nave of the Dom. The tower is now standing on its own.

_DSC0444

Vanaf het terras wandelden we naar Vredenburg, het nieuwe muziekpaleis van Utrecht. Het was eigenlijk nog te licht waardoor de binnenverlichting niet echt opviel. Maar de weg daarvoor nodigde wel uit tot het experimenteren met lange sluitertijden.

From the terrace we walked towards Vredenburg, the brand new Palace of Music. It’s not as beautiful as Palau de Musica in Barcelona. It wasn’t dark yet so you could see the colored lights inside it. So I tried to play with long shutter speeds.

_DSC0501-bewerkt

De Oude Gracht is de bekendste gracht van Utrecht. De gracht is bijna 2 km lang. De werven en de werfkelders zijn niet uniek in de wereld maar ik vind het heerlijk om daar zomers te vertoeven met een heerlijk koel glas drinken, heerlijk eten en het juiste gezelschap.

The Oude Gracht (Old Canal) is the most famous in Utrecht. The canal is almost 2 km long. The wharf and its cellars aren’t unique in this world but I love to be there with a nice cool drink, lovely food and the right company during summertime.

_DSC0521

Het Neude heeft van oorsprong de vorm van een symmetrisch trapezium met op iedere hoek twee straten. Op dit plein worden veel festivals en grote evenementen georganiseerd. In de zomer vindt je er veel terrassen.

The Neude has a shape of a symmetrical trapezium. On this square you can find a lot of restaurants where you can eat and drink. A lot of big events and festivals take place at this square. When it’s summer you can find a lot of terraces do have a drink. But you can see them now too. Is this a sign that spring is coming soon?

_DSC0531

_DSC0534
‘t Hoogt is een van de filmhuizen in Utrecht. Hier kan je films die er echt toe doen bekijken. Dus niet de grote kassuccessen maar de filmhuisgenre films. Films die je laten nadenken over het leven.

‘t Hoogt is one of our movie theaters in Utrecht. Here you can watch a good movie. Not the ones like James Bond but the movies who do count. Movies which let you think about life.

_DSC0537

Pronto! Pronto! is een erg fijn restaurant. Ik heb er een keer heerlijk geluncht met een vriendin. En we hebben er een keer een heerlijke wijn met vrienden gedronken. En dan krijg je je wijn in een mooi glas. Ja, op dat soort kleine dingen let ik. Ik kan daar zo van genieten als ik iets op een mooi bord of in een mooi glas geserveerd krijg.

Pronto! Pronto! is a lovely restaurant. I had a lunch once with a friend. And we had some wine together with some friends. The wine is served in a beautiful glass. Yes, I always love these small details.

_DSC0540
Ik heb er nooit opgelet dat deze winkel sinds 5 juni 1726 bestaat. Voorheen dus een bakkerij van koek.

I never watched close enough. This shop exists since 5 June 1726. It was a bakery of cookies.

_DSC0542-bewerkt
Ik vind de oude winkelpanden het mooist. Het heeft sfeer en het is authentiek.

I love the old facades. It gives the street a certain mood and it is authentic.

_DSC0547Ik vind de Jugenstil stijl heel erg mooi om te zien. Er zijn verschillende panden in Utrecht in deze stijl.

I love the Jugenstil style. There are different buildings in Utrecht in this style.
_DSC0549Het was best fris buiten. Maar toch zaten er bij Stan & Co al mensen buiten op het terras. For the good life.

It was a bit chilly but people just wanted to sit outside for a drink and some food. Stan & Co for the good life.
_DSC0556

Deze tunnel leidt naar een van de oudste stukken van Utrecht. Vroeger hingen er kandelaars aan de muren van de tunnel. Tegenwoordig is een LED installatie van licht.

In de middeleeuwen werden hier de schepen geladen en werd ook de vracht uit de schepen geladen. Het geeft je een gevoel dat je gevolgd wordt als je de tunnel in loopt.

Imagine you are a time traveller. From the modern Neudeflat, set out to one of the oldest spots in Utrecht. In Erik Groen’s design, the tunnel on the Ganzenmarkt resembles a portal to another time. Once, the light from torches flickered on these walls; today, a LED lighting installation brings the old walls to life.

The narrow tunnel provides access to the wharfs that are so typical of Utrecht. In the Middle Ages, this was the location of the city crane for loading and unloading ships. Merchants stored their merchandise in the wharf cellars in front of their houses.

Walking through the tunnel may leave you with a feeling of being followed. The atmosphere changes and you go pale before you see light at the end of the tunnel.

_DSC0571_DSC0573De Winkel van Sinkel. Nu een restaurant maar je kan hier ook dansen. Veel dansavonden worden hier georganiseerd.

The Winkel van Sinkel (general store). It’s a restaurant but you can also dance here at night.
_DSC0579Als laatste kwamen we weer bij de Dom uit. Dit was het einde van onze fotowandeling.

And at last we returned to the Dom. That was the end of our photo walk.
_DSC0585

Wil je weten hoe Barcelona er door de ogen van Ana uitziet? Volg dan deze link naar haar blog. I met Ana in 2010 in Prague. 

Do you want to know how Barcelona looks trough the eyes of Ana? Follow this link and you will find out soon.

2 comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *