Happiness through my eyes,  Persoonlijk Personal

Happiness through my eyes in November

Deze post gaat over mijn passie fotografie. Af en toe is het goed om terug te kijken. Wat heb ik de afgelopen jaren bereikt? Waar sta ik op dit moment? En wat is mijn doel?

10 jaar geleden kocht ik mijn eerste digitale spiegelreflex camera. De Nikon D70. Een opvolger voor mijn analoge spiegelreflex de Pentax SF7. Al jaren fotografeerde ik. Mijn hele leven bestaat al uit foto’s. Alles stel ik mij voor in afbeeldingen. Ik ben visueel ingesteld.  Nog steeds fotografeerde ik in de automatische stand. Mijn overtuiging was dat je daarmee toch wel de mooiste foto’s kreeg.

Fotografie is een reis. Een reis door mijn leven. Een reis door hoe ik tegen de wereld om mij heen aan kijk. Door mijn foto’s te bekijken zie je hoe ik de wereld zie door mijn lens.

Ga je mee op reis?

This post is about my passion photograph. It’s good to look back once in a while. What did I achieve in the past years? Where do I stand at the moment? And what are my goals?

10 years ago I bought my 1st DSLR. The Nikon D70. As a replacement of my analog Pentax SF 7. For years I was taking photographs. Everything I imagine is in pictures instead of in words. I still took my photos in the automatic program. I truly believed that was the way to have the most beautiful photos.

Photography is a way of traveling. A trip through my life. A trip how I look at the world through my lens.

Are you going to enjoy me?

2004:

Ik wilde zo graag een mooi portret van Marcel met een witte achtergrond! En dan een mooie vage witte achtergrond. Want dat vind ik en nog meer mensen steeds mooi.

I really would love to have a nice portrait from Marcel with a white backdrop. And of course with a blurred white backdrop. I still love that kind of photography, and more people do.

20041119001 copy

2005:
Blog

2006:
20060303006 copy

2007:
Het duurde tot eind 2007 voordat ik in RAW formaat ging fotograferen. Na een cursus Photoshop durfde ik dat wel aan. Maar nog steeds had ik het gevoel dat ik iets miste.
At the end of 2007 I started to take photos in RAW instead of JPEG. I just finished a Photoshop class and I just took the leap. But I still had the feeling that something was missing in my photo’s.
DSC_0182

2008:
Toch deed ik niet echt veel in photoshop. Ik was nog steeds zoekende. En het koste vooral veel tijd. Er moest een manier zijn om minder tijd in photoshop door te brengen en meer met de camera. Maar hoe?
Deze foto’s zijn tijdens onze huwelijksreis genomen. En gelukkig wel allemaal in RAW.
I didn’t do a lot in photoshop. I was still searching. And it took a lot of time. There had to be a way to spend less time with photoshop and more with the camera. But how?
These were taken during our honeymoon in Andalucia. And I took them in RAW.
blog 1

2009:
Soms fotografeerde ik weer gewoon in JPEG. Scheelde behoorlijk ruimte op de geheugenkaart van de camera. Griekenland, een van onze favoriete vakantiebestemmingen, naast Spanje en Italie. Een maand later schreef ik mijzelf in op de site van Clickin Moms.

Sometimes I just took photos in JPEG. Saved a lot of space on the card in the camera.Greece. One of our favorite holiday destinations besides Spain and Italy. One month later, in July, I would become a member of Clickin Moms.

20090620084 copy

2010:
Dit jaar zou alles veranderen in mijn fotografie. In juni 2010 startte de cursus RYC 101 (Rock Your Camera). En hier ontmoette ik Rebecca Spencer, een van mijn fotografie-vriendinnen. We zien elkaar jaarlijks live en hebben tussendoor veel contact.

This year everything would change. In June I started with RYC 101 (Rock Your Camera). I met Rebecca Spencer through this class. She is still one of my photography friends. We see each other annually and throughout the year still stay in touch.

DSC_0277 blog

 

2011:
Ik starte een project 52. Tijdens dit project leerde ik nog meer over fotografie. En in 2011 leerde ik ook nog ander meiden kennen: Ana, Louise, Anne, Romana, Rachel en Stephanie. Een reis naar Praag was het hoogtepunt. Daarnaast kocht ik in 2011 een nieuwe camera. De Nikon D700.

I started a Project 52. I learned so much while participating this project. And in 2011 I met Romana, Ana, Louise, Anne, Rachel and Stephanie. Our trip together to Prague was my happiness moment in 2011. Besides this I bought a new camera. The Nikon D700.

_DSC2818 blog_DSC3157 blog

2012:
Ik wist nog steeds niet wat ik echt wilde met mijn fotografie. Af en toe vraag je dan een aantal leuke vriendinnen om model voor je te staan.

I still didn’t know what I wanted with my photography. So I asked some nice and beautiful friends to model for me.
_DSC7430 blog_DSC7447 blog portfolio

2013:

Ook in 2013 vroegen familie en vrienden of ik foto’s van hen wilde nemen. Graag. Altijd mooi om een portfolio op te bouwen en altijd mooi om al het geleerde eens in de praktijk te brengen. De rechterfoto hangt op een formaat van 60×90 cm in de woonkamer van hun ouders. Iedere keer als ik die foto daar zie hangen ben ik enorm trots op mijzelf.

In 2013 family and friends asked me to take photos from them. It’s always a nice opportunity to build a portfolio and it’s a great opportunity to practice all the things I have learned by so far. The right photo is printed on canvas in a 60×90 cm size. It’s hanging in the living room at their parents house. Every time I see this photo hanging on the wall I feel so incredibly proud of myself.

blog 3

Neem een trotse tante die het leuk vindt om te fotograferen. Neem een nichtje die het leuk vindt om gefotografeerd te worden. En neem een zus die heel veel fashion shoots heeft begeleid en je krijgt dit als resultaat.

Take a proud aunt, a lovely niece and a sister who assisted a lot of fashion photo shoots. And you will get this as a result.
blog 4

2014:
Hier sta ik nu. En ik ben blij dat ik deze reis tot zover heb gemaakt. En dat ik nog verder mag reizen. Het is mijn eigen weg, die ik in mijn eigen tempo zal afleggen. Wat ik in de tussentijd heb geleerd is mijzelf niet vergelijken met andere fotografen. Ik ben Anna en dat is bijzonder genoeg.

Here I am. And I am so happy to be on this journey. And I hope to make some more journeys. It’s my own road, which I will travel in my own pace. What I’ve learned by so far is that I must not compare myself to other photographers. I am Anna and that is special enough.

_DSC9145 blog

Wil je weten wat mijn vriendin Ana happiness brengt? Check haar blog dan hier. Ana woont met haar man en zoon in Barcelona. We kennen elkaar al sinds 2011.

Do you want to know what brings my friend Ana happiness? Check her blog over here. Ana lives together with her husband and son in Barcelona. We met in 2011 in Prague.

3 Comments

 • Rebecca Spencer

  Anna what a wonderful photographic trip down memory lane this blog post was. Of course I am always going to say June 2010 was the key date as that was when we met in RYC101 and along with lovely Holly Thompson we made some good friends during that workshop. Your photos have just grown from strength to strength over the years and I can’t wait to see where photography takes you next. Rebecca x

 • Julie Skelton

  What an inspiring journey! It’s so lovely to see how you’ve settled into your photography happy-place, with such a creative eye for noticing things that other people might pass by x

 • Wilma

  Een mooie reis Anna, ik volg je blogs nu al weer een hele tijd en bewonder je foto’s. Ergens onderweg heb je me geïnspireerd en ook ik vind het leuk om bezig te zijn met de camera. keep up the beautiful work!
  Wilma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.